Les Big Byrd

Datum/Tid
fredag, november 9, 2018 - 20:00


Dörrar öppnar 18.00
 
På scen:
 
20.00: UFO över Lappland
21.30: Les Big Byrd
 
 
Les Big Byrd
Stockholmskvartetten Les Big Byrd har under de senaste åren introducerat sig på allvar. Kvalitativa spår har avlöst varandra under en längre tid, och nu är album nummer två på ingång. Det kommande givet ’Iran Iraq IKEA’ släpps 12 oktober och är en skimrande, modig och ambitiös samling låtar där Åhlund, Johanssons och de andra medlemmarnas många influenser samlas och formas till något nytt. I höst åker Les Big Byrd på turné, med stopp i både Sverige och Danmark. Biljetterna är släppta i detta nu via Luger.se.
 
Les Big Byrd är Joakim Åhlund, Frans Johansson, Martin ”Konie” Ehrencrona och Nino Keller och den 12 oktober anländer deras andra album Iran Iraq IKEA, uppföljaren till det hyllade debutalbumet They Worshipped Cats från 2014 och de två följande EP-släppen Stockholm Death Star och Liquid Sky året därpå.
 
Precis som Les Big Byrd självt är bandets andra album sprunget ur frustration. Under de initiala inspelningarna deltog både hyllade producenten Pete Kember (MGMT) och multi-instrumentalisten/producenten Anton Newcombe (The Brian Jonestown Massacre), men samarbetet skördade inte den frukt man hoppats på. Efter en turbulent tid i studion, där det lustfyllda arbetet med att skapa en ny skivan i stället ersatts av dålig energi, kände samtliga medlemmar att det var dags att ta en paus och arbetet med att spela in skivan lades på is ett tag.
 
 
”Det som varit menat att vara något lustfyllt och inspirerande hade istället blivit förknippat med tjafs och dålig energi och jag tappade sugen för hela grejen helt enkelt. Det var först ett bra tag senare jag kunde gå tillbaka närma mig materialet igen och insåg att det fanns ett riktigt bra album någonstans där ändå” säger Jocke Åhlund.
 
 
Bandet tillbringade stora delar av 2017 med att återskapa låtarna som de själva ville ha dem, spela in mycket av materialet på nytt och i slutändan blev både Kember och Newcombes bidrag väldigt små och Åhlund återtog rollen som producent. Resultatet av denna turbulenta process blev ”Iran Iraq IKEA” – en skimrande, modig och ambitiös samling där Åhlund, Johanssons och de andra medlemmarnas många influenser sammansmält till något nytt som rör sig framåt och uppåt med en känsla av frihet. Här har de personliga texterna fått ta utrymme – med klassiska ämnen som kärlek, ånger och misslyckande i centrum. Öppningsspåret ”Geräusche” har fått sitt namn från det tyska ordet för oljud, men är i själva verket ett luftigt, skimrande krautrocknummer med atmosfärisk stämsång över ett drivande motorik-trumbeat. ”Eon” är ett annat spår med samma klockrena melodikänsla och drivande trummor nästan närmar sig electropop.
 
 
”Iran Iraq IKEA” visar upp en grupp som med flera decennier av kombinerad erfarenhet är fria att återuppfinna sig själva samtidigt som de kan bygga vidare på de sound de alltid älskat. Albumet släpps den 12 oktober och i höst åker bandet ut på en turné, som stannar till i både Sverige och Danmark.
 
Ufo Över Lappland
Monoton episk spacerock från Umeå som precis släppt sitt andra album på tyska Sulatron Records.
 
 
Biljetter: 250 kr (plus förköpsavgift) på Billetto.se
 
Studentpris: 180:- (plus förköpsavgift) endast med giltigt studentleg
 
I dörren: 300:-
 
Från kl 18.00 serverar vi Afterworkbuffé och Black Rock Grill” – succékonceptet där gästerna själva grillar kött, fisk eller vegetariskt på varma lavastenar vid borden.
 
Make it Sound smashed högrevsburgare i Kulturbageriets magiska bröd med cheddar, Stokes Bloody Mary Ketchup, picklad gurka och krispig sallad. 120:- (måste förbokas)
 
Veg alternativ: halloumi med avokado, tomatsalsa och ruccola. 120:- (måste förbokas)
 
Skicka ett PM till Droskan alt ring 090-13 55 88
 
Boka bord i tid. Vi ses på Droskan!
 
I samarbete med Studieförbundet Bilda, Omnipollo och Megazone!

Webb: https://www.facebook.com/events/2151605108494527/